Historie


Rondje Ameland is ontstaan aan de bar van Steakhouse de Commandeur. In 1997 is het plan opgesteld om samen met Piet Ney om Ameland heen te lopen. Er zijn nu eenmaal dingen die je een keer in je leven zou moeten doen....

Piet Ney heeft al een aantal keren deze tocht volbracht. Meestal met vrienden, kennissen of gasten die toevallig in een van de bungalows van Piet en Truus logeerden. Hij heeft de tocht 1 keer alleen gelopen, maar dat wilde hij nooit meer: het is immers gezelliger als je onderweg wat aanspraak hebt.

Op 24 augustus 1997 heeft een tiental de (stoute) wandelschoenen aangetrokken en zijn 's morgens vroeg om 05.15 vertrokken. Een kwartier later dan de bedoeling was, maar men moest eerst nog een zware onweersbui over laten trekken. De verzorging was in handen van Elisa de Jong en Harry Rozema. Zij bemanden de bezemwagen en voorzagen de lopers van koffie en broodjes.

De route liep vanaf de Commandeur via het Tjettepad (de weg waar de reddingboot langs gaat) naar de dijk. Aan de binnenkant van de dijk naar steiger Nes. Hier was de eerste verzorgingspost, Elisa en Harry stonden al klaar met de koffie en broodjes. Vanaf steiger Nes ging de tocht verder naar de Kooi, daar aangekomen ging men toen nog rechtsaf richting de Oerdsloot. In de Oerdsloot lag een dam die met laag water gedeeltelijk droog kwam te liggen en waar men over kon steken. Via de Oerdblinkert liep het gezelschap richting paal 21,6 waar ze het strand op gingen. Via het strand liepen ze naar Nes waar men bij het Westerpad via het fietspad dat door de duinen loopt, ze naar Ballum en Hollum moest lopen. Het strand bij Nes werd namelijk opgespoten en was niet te belopen in verband met drijfzand. Bij Ballum was er nog even tijd voor schone sokken, een broodje en wat drinken. En natuurlijk moest de tocht ook vastgelegd worden: hier is een groepsfoto gemaakt.

Alle tien deelnemers hebben de tocht uitgelopen en bij het napraten avonds bij de welverdiende borrel werd besloten dat deze tocht eigenlijk elk jaar een keer georganiseerd zou moeten worden. En zo geschiede...

In 2016 is er besloten om voor de 21e editie (2017) een extra wandeltocht te organiseren: het Rondje Ameland 25 kilometer. Deze afstand is voor de wandelaars die de sfeer van Rondje Ameland willen meemaken maar geen 50 km kunnen of willen en om ze ook te laten genieten van de mooie natuur van Ameland.


Website door: Wesley Akkerman